Διάλεξη του Πάνου Κούρου, Τρίτη 17/4/2018

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων σύμφωνα με το πρόγραμμα διαλέξεων του εαρινού εξαμήνου σας προσκαλεί στην διάλεξη του Πάνου Κούρου με τίτλο 
   
  "Tο έργο ως περφόρμανς του αρχείου του"


Με τη σκέψη ότι το ερείπιο (ένα ζωντανό αρχείο) προσδιορίζει την ταυτότητα του έργου μου, το έργο περιγράφεται καινοφανές κάθε φορά στις περιστάσεις του.
​ ​
 Η διάλεξη στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ είναι η περίσταση για την κατασκευή μιας (νέας) αφήγησης του αρχείου, συνδέοντας αρχειακά ίχνη και στιγμιότυπα, προβληματοποιώντας τον τόπο του έργου, κατασκευάζοντας μια χωρικότητα από σχέσεις ανάμεσα σε πρακτικές, ενέργειες, χρονικότητες, μορφές.


O Πάνος Κούρος είναι εικαστικός και θεωρητικός τέχνης. Η έρευνά του εστιάζει σε ζητήματα σύγχρονης δημόσιας τέχνης, τέχνης του αρχείου, πολιτικής της μνήμης, θεσμικής κριτικής, εκπαίδευσης ως μέσου τέχνης. Η καλλιτεχνική πρακτική του είναι προσανατολισμένη σε διαδικασίες παρέμβασης στη δημόσια επικράτεια, με διαπροσωπικές δράσεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια επιτελεστικών εργασιών στον αστικό χώρο ή σε υποδομές τέχνης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί και δημοσιευθεί σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις στις ΗΠΑ, Ελλάδα, Γερμανία, Μεξικό, Κίνα, Ιταλία, Αγγλία, Τουρκία και αλλού. Διατύπωσε την ιδέα της επιτελεστικής αρχειακής δράσης στο ερευνητικό και επιμελητικό έργο /Archive Public/ (2012), συνδέοντας άμεσα την αρχειοθέτηση με την δημόσια τέχνη, πραγματοποιώντας παράλληλα δράσεις σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, η Πάτρα, το Βερολίνο. Έχει διατελέσει Ερευνητής στο /Κέντρο Ανωτάτων Εικαστικών Ερευνών (CAVS)/ του ΜΙΤ, στο /Ινστιτούτο Επιστημών του Πολιτισμού/ και στο /Τμήμα Μουσικολογίας και Επιστήμης των Μίντια/ του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου. Είναι συνιδρυτής του πληθυντικού προσώπου /Γρηγόριος Φαρμάκης/ και µέλος της οµάδας αστικής δράσης /Αστικό Κενό/. Είναι Καθηγητής τέχνης στην αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει διδάξει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, ΜΙΤ και σε άλλα Πανεπιστήμια.
​Η διάλεξη θα γίνει την Τρίτη 17/4/2018 στις 19.00 στην αίθουσα 301​ της πτέρυγας αρχιτεκτόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.